Tandartspraktijk Haaren
0411 62 82 20
Tandartspraktijk Vught
073 76 005 44

Kroon- en brugwerk

Door de sterk verbeterde materialen en technieken die de laatste jaren op de markt zijn verschenen wordt er minder kroon- en brugwerk vervaardigd in onze praktijk.

Er wordt overigens nog steeds wel kroon- & brugwerk vervaardigd omdat je niet altijd uitkomt met composiet. Een kroon is in feite een kapje dat geplaatst wordt op een tand/kies die verzwakt is door een vulling en/of wortelkanaalbehandeling. Hierdoor wordt de tand sterker en de esthetiek verbetert. Indien meerdere tanden of kiezen ontbreken kan een brug uitkomst bieden.

Kronen en bruggen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt:

  • Porselein is een esthetisch bijzonder fraai materiaal en oogt vrijwel als een gewone kies of tand.
  • Metaal (zoals goud) wordt ook vaak voor kronen en bruggen gebruikt. Het is bijzonder sterk en slijtvast maar omdat het esthetisch wat minder fraai is, wordt het vooral voor de kiezen gebruikt.
  • Een combinatie van metaal en porselein wordt tegenwoordig vaak gebruikt. De kern bestaat dan uit metaal en de kap is van porselein zodat een esthetisch fraaie en sterke kroon of brug wordt verkregen.

Vaak zijn er dan meerdere behandelopties die allen op een rijtje worden gezet en waarvan de voor- en nadelen besproken worden, zodat de patiënt een weloverwogen beslissing kan nemen. 

Onderstaand een voorbeeld van kroon- en brugwerk, in combinatie met facings (zie esthetische tandheelkunde).